група Бактеріологи

"Профілактика бактеріальних хвороб"
Захворювання легше попередити, ніж лікувати.
Для профілактики бактеріальних хвороб вживають різні системи заходів.
1.  Ізоляція хворих і карантин
2.  Розрив механізму передачі хвороби
3. Вироблення несприйнятливості людини до бактеріальних хвороб.
Ізоляція  хворих, - протиепідемічний захід, що полягає у відокремленні від навколишніх  людей інфекційних хворих і підозрілих на інфекційні  захворювання з метою запобігання подальшому поширенню хвороби.
Ізоляція  хворих може бути проведена в стаціонарних лікувальних установах   ( госпіталізація) або в домашніх умовах.
Хворих на бактеріальні хвороби лікують за допомогою антибіотиків.
Антибіотики - органічні речовини, що синтезуються мікроорганізмами в природі для захисту від інтервенції інших видів мікроорганізмів, та володіють здатністю пригнічувати розвиток, або вбивати цих мікробів.  Антибіотики виділяють з живих бактерій або грибів. Існує також велика кількість синтетичних антибіотиків
Винахід антибіотиків можна назвати революцією в медицині. Першими антибіотиками були пеніцилін та стрептоміцин.
 Пеніциліну був описаний  у 1929 році Александром Флемінгом.  За це відкриття він отримав Нобелівську премію. В 1952 році  Нобелівську премію отримав  Зельман Ваксман  "за відкриття стрептоміцину, першого антибіотика, ефективного проти туберкульозу".
Карантин – це комплекс заходів спрямованих на попередження виносу збудника інфекції за межі епідемічного осередку і підвищення ефективності заходів для його локалізації та ліквідації.
Важливу роль у профілактиці  відіграє ретельне виконання всім населенням вимог особистої гігієни. Більшість бактерій потрапляє на шкіру людини при контактах із забрудненими предметами. Встановлено, що найбільша кількість бактерій  є на ручках візків у великих магазинах, комп'ютерних «мишках» в інтернет-кафе  та дверних ручках. Тому миття рук з милом є дуже важливим.
Для розриву крапельного шляху передачі можна використати марлеві пов'язки, а для того щоб запобігти передаванню збудника через воду — її слід знезаразити, прокип’ятити.
Знезараження води  – санітарно-технічні процеси ліквідації у воді мікроорганізмів за допомогою ультрафіолетового  проміння, ультразвуку, хлорування, озонування тощо.
Для боротьби із хвороботворними бактеріями в різних середовищах використовують такі методи:
Стерилізація — знищення всіх організмів та агентів, здатних до розповсюджування (наприклад, бактерії, пріони і віруси), з поверхонь, медичного обладнання, харчових продуктів або біологічних середовищ. Для цього використовують автоклави, стерилізатори, бактерицидні лампи.
Пастеризація -  кількаразове нагрівання продукту до температури 60-70 С. Її запровадив видатний французький мікробіолог Луї Пастер, на честь якого вона й названа. Застосовується переважно у харчовій промисловості для запобігання передчасному псуванню продуктів.
Дезінфекція спрямована на знищення хвороботворних бактерій хімічними речовинами — формаліном, спиртом, хлорним вапном тощо.
Дератизація - знищення гризунів які переносять небезпечні для людини хвороби, наприклад лептоспіроз.
Дезінсекція - це  знищення комах: тарганів, бліх, вошей, кліщів, клопів, комарів, які можуть переносити збудників чуми, тифу, сальмонельозу.
Бактерії в організм можуть попадати з їжею, щоб цьому запобігти необхідно слідкувати, щоб вона була свіжоприготовлена. Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також "саморобні" м'ясні та рибні продукти "з рук" на вулицях і ринках.
Не використовуйте в їжу  консервовані продукти з опуклою кришкою. В таких консервах може бути збудник ботулізму.
Заходи, спрямовані на вироблення несприйнятливості людини до бактеріальних хвороб, також дуже допомагають зберігати здоров’я.
Несприйнятливості сприяє імунітет. Початком нової ери в боротьбі з інфекціями можна вважати 1876 рік, коли англійський лікар Едвард  Дженнер вперше виготовив вакцину і використав її для запобігання хвороби.
Вакцини — препарати, що складаються з ослаблених, вбитих збудників хвороб чи продуктів їхньої життєдіяльності. Спосіб введення вакцини називається вакцинація або імунізація.
Сьогодні для попередження багатьох захворювань вакцинація - єдиний вихід. В Україні, як і в багатьох країнах світу, створено календар вакцинації.
Давно відомо, що здорове  харчування  підвищує опірність хворобам. Воно має бути багате на вітаміни, мікро-  і макроелементи, клітковину.
Загартовування організму — це доступний, дешевий і досить ефективний засіб профілактики простудних захворювань.  Основні фактори загартування – повітря, вода, сонце – у поєднанні з фізичними вправами підвищують функціональні резерви організму і його стійкість до інфекцій.

І найголовніше - боротися зі стресом. Старайтеся, щоб у вашому житті було більше позитивних емоцій!

Немає коментарів:

Дописати коментар