"Профілактика
бактеріальних хвороб"
Захворювання легше попередити, ніж лікувати.
Для профілактики бактеріальних хвороб вживають різні
системи заходів.
1. Ізоляція хворих
і карантин
2. Розрив
механізму передачі хвороби
3. Вироблення несприйнятливості людини до
бактеріальних хвороб.
Ізоляція
хворих, - протиепідемічний захід, що полягає у відокремленні від
навколишніх людей інфекційних хворих і
підозрілих на інфекційні захворювання з
метою запобігання подальшому поширенню хвороби.
Ізоляція
хворих може бути проведена в стаціонарних лікувальних установах ( госпіталізація) або в домашніх умовах.
Хворих на бактеріальні хвороби лікують за допомогою
антибіотиків.
Антибіотики - органічні речовини, що синтезуються
мікроорганізмами в природі для захисту від інтервенції інших видів
мікроорганізмів, та володіють здатністю пригнічувати розвиток, або вбивати цих
мікробів. Антибіотики виділяють з живих
бактерій або грибів. Існує також велика кількість синтетичних антибіотиків
Винахід антибіотиків можна назвати революцією в
медицині. Першими антибіотиками були пеніцилін та стрептоміцин.
Пеніциліну
був описаний у 1929 році Александром
Флемінгом. За це відкриття він отримав
Нобелівську премію. В 1952 році
Нобелівську премію отримав
Зельман Ваксман "за
відкриття стрептоміцину, першого антибіотика, ефективного проти
туберкульозу".
Карантин – це комплекс заходів спрямованих на
попередження виносу збудника інфекції за межі епідемічного осередку і
підвищення ефективності заходів для його локалізації та ліквідації.
Важливу роль у профілактиці відіграє ретельне виконання всім населенням
вимог особистої гігієни. Більшість бактерій потрапляє на шкіру людини при
контактах із забрудненими предметами. Встановлено, що найбільша кількість
бактерій є на ручках візків у великих
магазинах, комп'ютерних «мишках» в інтернет-кафе та дверних ручках. Тому миття рук з милом є
дуже важливим.
Для розриву крапельного шляху передачі можна
використати марлеві пов'язки, а для того щоб запобігти передаванню збудника
через воду — її слід знезаразити, прокип’ятити.
Знезараження води
– санітарно-технічні процеси ліквідації у воді мікроорганізмів за
допомогою ультрафіолетового проміння,
ультразвуку, хлорування, озонування тощо.
Для боротьби із хвороботворними бактеріями в різних
середовищах використовують такі методи:
Стерилізація — знищення всіх організмів та агентів,
здатних до розповсюджування (наприклад, бактерії, пріони і віруси), з
поверхонь, медичного обладнання, харчових продуктів або біологічних середовищ.
Для цього використовують автоклави, стерилізатори, бактерицидні лампи.
Пастеризація -
кількаразове нагрівання продукту до температури 60-70 С. Її запровадив
видатний французький мікробіолог Луї Пастер, на честь якого вона й названа.
Застосовується переважно у харчовій промисловості для запобігання передчасному
псуванню продуктів.
Дезінфекція спрямована на знищення хвороботворних
бактерій хімічними речовинами — формаліном, спиртом, хлорним вапном тощо.
Дератизація - знищення гризунів які переносять
небезпечні для людини хвороби, наприклад лептоспіроз.
Дезінсекція - це
знищення комах: тарганів, бліх, вошей, кліщів, клопів, комарів, які
можуть переносити збудників чуми, тифу, сальмонельозу.
Бактерії в організм можуть попадати з їжею, щоб
цьому запобігти необхідно слідкувати, щоб вона була свіжоприготовлена.
Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також "саморобні" м'ясні
та рибні продукти "з рук" на вулицях і ринках.
Не використовуйте в їжу консервовані продукти з опуклою кришкою. В
таких консервах може бути збудник ботулізму.
Заходи, спрямовані на вироблення несприйнятливості
людини до бактеріальних хвороб, також дуже допомагають зберігати здоров’я.
Несприйнятливості сприяє імунітет. Початком нової
ери в боротьбі з інфекціями можна вважати 1876 рік, коли англійський лікар
Едвард Дженнер вперше виготовив вакцину
і використав її для запобігання хвороби.
Вакцини — препарати, що складаються з ослаблених,
вбитих збудників хвороб чи продуктів їхньої життєдіяльності. Спосіб введення
вакцини називається вакцинація або імунізація.
Сьогодні для попередження багатьох захворювань
вакцинація - єдиний вихід. В Україні, як і в багатьох країнах світу, створено
календар вакцинації.
Давно відомо, що здорове харчування
підвищує опірність хворобам. Воно має бути багате на вітаміни,
мікро- і макроелементи, клітковину.
Загартовування організму — це доступний, дешевий і
досить ефективний засіб профілактики простудних захворювань. Основні фактори загартування – повітря, вода,
сонце – у поєднанні з фізичними вправами підвищують функціональні резерви
організму і його стійкість до інфекцій.
І найголовніше - боротися зі стресом. Старайтеся,
щоб у вашому житті було більше позитивних емоцій!
Немає коментарів:
Дописати коментар